5 Ιουνίου:Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Στον 21ο αιώνα υπολογίζεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι από 1,4 οC έως 5,8οC, πολλαπλάσια δηλαδή απ’ ότι μέχρι σήμερα.
Τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά και περιλαμβάνουν τη μείωση της έκτασης των πάγων στην Αρκτική, την επιταχυνόμενη ανύψωση του επιπέδου των νερών των θαλασσών, την υποχώρηση των παγετώνων σε όλον τον πλανήτη, το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost), τη μείωση της περιόδου που παγώνουν λίμνες και ποτάμια, την αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας των τροπικών καταιγίδων και την αλλαγή της συμπεριφοράς και της γεωγραφικής εξάπλωσης ζώων και φυτών.
Οι ανησυχίες των επιστημόνων περιλαμβάνουν επίσης την πιθανότητα έντονων και απότομων μεταβολών στο κλίμα που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της πορείας των ωκεάνιων ρευμάτων, όπως του ρεύματος του Κόλπου (Gulf Stream) που στην ουσία θερμαίνει την Ευρώπη, καθώς και αλλαγές στην κατανομή, τη συχνότητα και την ένταση της βροχόπτωσης στον πλανήτη που θα οδηγήσουν σε λιμό δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών μπορούν και πρέπει να περιοριστούν.
Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και αφορούν στον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και στο σύνολο των κοινωνιών μας.
Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας από άνθρακα.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια του νερού.
Μπορούμε αντί να μειώνουμε τη βλάστηση του πλανήτη να την αυξήσουμε φυτεύοντας δέντρα, πολλά δέντρα, που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, μειώνουν τη ρύπανση, κρατούν δροσερές τις πόλεις μας, προστατεύουν τις λεκάνες απορροής των ποταμών και των λιμνών και μειώνουν τη διάβρωση των εδαφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου