Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Έκρηξη αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.

Έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα εκδηλώνονται στην Τουρκία σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το αμερικάνικο ινστιτούτο Pew.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι επιτόπιες " face to face" συνεντεύξεις. Το 83% των Τούρκων έχουν αρνητική αντίληψη για τις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 9 % έχουν θετική.
Η Τουρκία έχει την πρωτοκαθεδρία στις αρνητικές αντιλήψεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Το 70 % της τουρκικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι η αμερικανική πολιτική είναι ιδιαίτερα φιλική προς το Ισραήλ και μόνο 2 % θεωρεί ότι η πολιτική αυτή είναι δίκαιη. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι επιδόσεις μόνο σε χώρες αραβικές όπως την Ιορδανία, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Κουβέϊτ, συναντώνται. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο και επιδεινώνονται ιδιαίτερα το 2005, η κατάρρευση της εικόνας των ΗΠΑ στην Τουρκία αρχίζει μετά το 2002.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε 47 χώρες και δείχνει αύξηση αντιαμερικανισμού διεθνώς αλλά κυρίως στην Τουρκία, Παλαιστίνη και στους σιίτες του Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: