Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Πάγκόσμια ημέρα σήμερα κατά των ναρκωτικών.

Παγκόσμια ημέρα σήμερα κατά των ναρκωτικών και σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), στα 15,5 χρόνια έχει φθάσει η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρει πως οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, αλλά άρρωστοι και αυτό που χρειάζονται δεν είναι τιμωρία, αλλά θεραπεία και πρόνοια για την επανένταξή τους.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, που διενεργήθηκε το διάστημα 2000-2006, η χρήση ναρκωτικών ουσιών σχετίζεται με την εγκατάλειψη του σχολείου και την παραβατικότητα.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει, ότι η πρώτη ουσία που χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών είναι η κάνναβη (ποσοστό 83,2%). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν 73,2%.

Η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν θεραπεία, έφθασε το 2006 στα 27 χρόνια για τους άντρες και στα 25,2 χρόνια για τις γυναίκες.

Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των εξαρτημένων ατόμων προέκυψε ότι έξι στους δέκα είναι άεργοι.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
newsgr είπε...

Λίγο μέτρο παιδιά. Δεν είναι ανάγκη να εκχυδαΐζουμε τα πάντα...

Ανώνυμος είπε...

ΟΗΕ: Μείωση της χρήσης κοκαΐνης στις ΗΠΑ, αύξηση στην Ευρώπη
Στη διαπίστωση ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών παγκοσμίως έμεινε σταθερή για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταλήγει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ

Στην Έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το Έγκλημα και τα Ναρκωτικά (UNODC), γίνεται λόγος για «αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας», καθώς όπως δήλωσε και ο εκτελεστικός διευθυντής της UNODC, Αντόνιο Μαρία Κόστα, «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το αφηνιασμένο τρένο του εθισμού στα ναρκωτικά, έχει επιβραδύνει».

Η έκθεση, ενόψει ην Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, έδειξε ότι οι παγκόσμιες αγορές για τα παράνομα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων της ηρωίνης, της κοκαΐνης και της κάνναβης παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2005-2006 ενώ πριν λίγα χρόνια, ο κόσμος έδειχνε να οδεύει σε μία επιδημία κατάχρησης. Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά που εντόπισε η έκθεση είναι ότι ενώ η κατανάλωση κοκαΐνης στις ΗΠΑ έχει πέσει, σημειώνεται μία ανησυχητική αύξηση στην Ευρώπη

Η ζήτηση για τα διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης, όπως το χάπι έκσταση έχει ισορροπήσει με την παραγωγή και τη ζήτηση της κάνναβης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. «Ο μεγάλος αριθμός καπνιστών μαριχουάνας που ζητά θεραπεία, δείχνει ότι η νέα, πολύ ισχυρή κάνναβη, δεν «ανεβάζει» απλά, αλλά αρρωσταίνει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Κόστα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή οποίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να παραμένει μείζον πρόβλημα καθώς αυξήθηκε δραματικά μέσα στο 2006 και η επαρχία Χελμάν έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών παγκοσμίως. Η αστυνομία έχει βελτιώσει σοβαρά τις επιδόσεις της στις κατασχέσεις με αποτέλεσμα να περνά στα χέρια της, το 45% της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης και το ? της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης ενώ το 1999 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21% και 15% αντίστοιχα.

Ο Κόστα υπολόγισε ότι ένας στους 200 ανθρώπους κυριαρχείται από τον εθισμό στα ναρκωτικά τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε το πόδι μας από το φρένο, η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτημένων παραμένουν ζωτική σημασίας». «Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι μία αρρώστια που πρέπει να προληφθεί και να θεραπευθεί», είπε χαρακτηριστικά.