Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

Συλλογή ποιημάτων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

ΠΟΙΗΜΑΤΑ γραμμένα από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο , που αναφέρονται στις εμπειρίες τους στην διαβόητη φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, έχουν συγκεντρωθεί και θα εκδοθούν αυτό το καλοκαίρι σε βιβλίο με επίμετρο του Ρόμπερτ Πίνσκυ, ο οποίος είχε διατελέσει «εθνικός ποιητής» στις ΗΠΑ.
Το βιβλίο, με τίτλο Ποιήματα Από Το Γκουαντάναμο: Οι Κρατούμενοι Μιλούν (Poems From Guantanamo: The Detainees Speak) θα εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και θα βρίσκεται σύντομα στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκδοτικό του οίκο. Το βιβλίο, 84 σελίδων, συντέθηκε από δικηγόρους που εκπροσωπούν τους κρατούμενους, φερόμενους ως μέλη της Αλ Κάιντα.
Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε χθες την έκκλησή της για το "άμεσο κλείσιμο" από τις ΗΠΑ του Γκουαντάναμο:"Κάθε μέρα που η φυλακή αυτή παραμένει ανοιχτή είναι μια παραπάνω ημέρα να κάνουν ότι είναι δυνατό για να θέσουν τέρμα σε αυτήν την σκανδαλώδη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δεχτούν στο έδαφος τους κρατούμενους που έχουν απελευθερωθεί. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να κλείσει το Γκουαντάναμο", αποκάλυψε η Αμνηστία. "Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει είτε να απαγγείλει κατηγορίες κατά των κρατουμένων και να τους παραπέμψει ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, ή να τους απελευθερώσει και να τους διασφαλίσει πλήρη προστασία κατά της μελλοντικής κακομεταχείρισης", γράφει η Αμνηστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: