Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Για τις 4 Ιουλίου ανεβλήθη η δίκη του σκανδάλου της ΔΕΚΑ.

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου έθεσαν σήμερα αίτημα για παύση της ποινικής δίωξης ή αλλιώς για αναβολή της δίκης με το σκεπτικό ότι για την υπόθεση έχουν γίνει, όπως είπαν, πολιτικές παρεμβάσεις.
Όπως είπαν επειδή η υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης δεν παρέχονται τα εχέγγυα για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Έτσι ζήτησαν είτε την οριστική αναβολή λόγω απολύτου δικονομικού κωλύματος, είτε την αναβολή της σε χρόνο που να μην αποτελεί πεδίο για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Για το λόγο αυτό επικαλέστηκαν αντίστοιχες αποφάσεις της βρετανικής δικαιοσύνης.
Η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη δημοκρατία την προσέγγιση αυτή της υπεράσπισης, την οποία αποκάλεσε "αρνησιδικία" και ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Θα αποτελούσε προσβολή για τη δικαιοσύνη αν κάθε φορά που μια δίκη σχολιάζεται ή αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης να καταργείται.".
Ο εισαγγελέας έδρας Ηλίας Κολιούσης ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, χαρακτηρίζοντας άστοχη την τοποθέτηση της υπεράσπισης περί μη εκδίκασης της υπόθεσης, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και τόνισε ότι "κανένας, ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί να επηρεάσει την κρίση των Ελλήνων δικαστών". Επίσης ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να δικαστούν γρήγορα και να μην σέρνεται η υπόθεσή τους.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ δήλωσε:"Όσο διαρκεί η δίκη δεν μου επιτρέπεται να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση. Η λογική όμως λέει ότι εάν οι κατηγορούμενοι είχαν δίκιο, δεν θα είχαν ζητήσει αναβολή της δίκης. Το αίτημα της αναβολής φανερώνει την αδυναμία τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: