Σύρριζα... στον ολοκληρωτισμό
Ο Συνασπισμός συνιστά προς όλους σύνεση, ψυχραιμία και μετριοπάθεια. Αλλά όταν αντιμετωπίζει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χάνει κάθε μέτρο…
* Ο Συνασπισμός κηρύσσει την «ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα». Αλλά ο λόγος του Αρχιεπισκόπου τού είναι απολύτως «ανυπόφορος».
* Ο Συνασπισμός διακηρύσσει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει καμία ανάμιξη με την πολιτική. Αλλά συχνά προβάλλει «δοξαστικά» τον αιδεσιμότατο Τζέσι Τζάκσον στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι κληρικός και αναμιγνύεται ενεργά στην πολιτική (στην Αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος).
Ο Αρχιεπίσκοπος έθιξε, τις προάλλες, ένα αληθινό πρόβλημα: Οτι δεν μπορεί μια μειοψηφία να επιβάλλει την άποψή της στην πλειοψηφία.
Εμείς θα το θέταμε λίγο διαφορετικά: - Πού σταματάει το καθήκον μας να προστατεύουμε τις μειοψηφίες και πού αρχίζουν οι μειοψηφίες να γίνονται τυραννικές επί της πλειοψηφίας;
Αυτό το ερώτημα δεν απασχόλησε ποτέ το Συνασπισμό. Ο οποίος υπερασπίζεται άκοπα όλες τις «μειοψηφίες», αλλά και θεωρεί χρέος του να προκαλεί την πλειοψηφία. Μπερδεύει την υπεράσπιση των μειοψηφιών με την κοινωνική πρόκληση. Κι αυτό τον καθιστά πιο περιθωριακό. Δυστυχώς…
Ο Συνασπισμός είναι αναμφίβολα ένα μικρό κόμμα. Που κάθε φορά μόλις και μετά βίας εκλέγει βουλευτές. Βέβαια, δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στο να είναι ένα κόμμα μικρό. Και δεν υπάρχει ψόγος ακόμα κι αν δεν καταφέρει να περάσει το όριο του 3%. Αλλά αν για δεκαετίες δεν καταφέρνει να ξεκολλήσει από το 3%, αυτό κάτι σημαίνει, έτσι δεν είναι;
Από την άλλη πλευρά, η απήχηση του Αρχιεπισκόπου στην κοινωνία συχνά ξεπερνά το 65% και ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 40% (ακόμα κι όταν όλοι έβαλλαν εναντίον του). Κι αυτό κάτι σημαίνει. Ετσι δεν είναι; Και το γεγονός ότι μια περιθωριακή μειοψηφία εκφράζεται τόσο περιφρονητικά για ένα πρόσωπο, που έχει τόσο μεγάλη απήχηση, επίσης κάτι σημαίνει…
Αλλά ας ξεφύγουμε από τα άχαρα ποσοτικά στοιχεία και ας δούμε κάποια άλλα, πιο «ποιοτικά»: Ο Αρχιεπίσκοπος – καλώς ή κακώς – εκπροσωπεί τον αρχαιότερο θεσμό που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία: Την Ορθόδοξη Εκκλησία, με ρίζες 2.000 χρόνων.
Ο Συνασπισμός τι ακριβώς εκπροσωπεί;
Ενα κόμμα που προέκυψε από διασπάσεις και συγχωνεύσεις και νέες αλλεπάλληλες διασπάσεις ενός ιστορικού κινήματος που σήμερα εκπροσωπείται από ένα άλλο κόμμα – το ΚΚΕ. Το οποίο – ΚΚΕ - με το Συνασπισμό δεν καταδέχεται ούτε να μιλήσει! Κι αυτό, επίσης, κάτι σημαίνει…
Οχι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει πάντα δίκιο. Καμιά φορά, μάλιστα, χάνει το δίκιο του με τον τρόπο που τα λέει. Αλλά αυτή τη φορά είχε δίκιο. Και εν πάση περιπτώσει, του οφείλουμε κάποιο σεβασμό. Και πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος να μιλάει για ό,τι θέλει. Και να κρίνεται απ’ όσα λέει.
Ασφαλώς, οι προοδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να πιστεύουν στον Θεό. Αλλά όταν παύουν να σέβονται την Εκκλησία, τότε όλο και κάποιο ολοκληρωτισμό «μαγειρεύουν» …
Βέβαια – για να είμαστε δίκαιοι - από το Συνασπισμό η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει. Διότι είναι ανίκανος να βλάψει οποιονδήποτε - πέρα από τον εαυτό του.
Αλλά η ακρότητα, η εμπάθεια και η μικρότητα βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία. Δεν βλάπτουν τον Αρχιεπίσκοπο. Βλάπτουν, όμως, τον ίδιο το Συνασπισμό. Βλάπτουν τη νοημοσύνη και την αισθητική όλων μας.
Αρκετά…
4 σχόλια:
Η αλήθεια είναι ότι το τραβάνε χωρίς λόγο. Δεν είναι προοδευτικό αλλά ούτε δημοκρατικό να λες στον άλλο ότι δεν έχει δικαίωμα λόγου.
Εκτός και αν στον ΣΥΝ αυτό είναι δημοκρατία.....
Αλλά ποιος λογικός θα δεχθεί ότι έχει δικαίωμα το 3% να αποφασίζει για λογαριασμό του 97%;;;;;;
Ποιος λογικός θα δεχθεί ότι το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει να δεχθεί την άποψη που προσπαθεί να περάσει και να επιβάλλει ο ΣΥΝ;;;;;
Αλλά ακόμα και ανάποδα να ήταν τα ποσοστά κάθε προσπάθεια φίμωσης θα ήταν φασισμός. Αυτό εκφράζει τον ΣΥΝ;;;;;;;;
Λέτε: "Ο Αρχιεπίσκοπος – καλώς ή κακώς – εκπροσωπεί τον αρχαιότερο θεσμό που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία: Την Ορθόδοξη Εκκλησία, με ρίζες 2.000 χρόνων".
Εχμ... Κόψτε κάτι! Και πριν τι υπήρχε? Δεινόσαυροι μόνο? :p
Επίσης λέτε: "Και πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος να μιλάει για ό,τι θέλει. Και να κρίνεται απ’ όσα λέει".
Άρα ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και να κρίνεται στη συνέχεια! Εκτός και αν αυτό είναι προνόμοιο μόνο όσων έχουν εξουσία...
Δεν είναι οπαδός του Συνασπισμού αλλά δεν μπορώ να ακούω και ανακρίβιες ή κρίσεις με 2 μέτρα και 2 σταθμά! :)
Δεν είναι οπαδός του Συνασπισμού αλλά δεν μπορώ να ακούω και ανακρίβιες ή κρίσεις με 2 μέτρα και 2 σταθμά!
Δεν με έπεισες...
Από την άλλη ο ΣΥΝ είναι αυτός που εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Πρέπει να έχει ή όχι δικαίωμα λόγου ο Αρχιεπίσκοπος;
Αυτό είναι το ερώτημα και εδώ κρίνεται και η δημοκρατικότητα του καθένα.....
Εδώ κοντεύει να πάρει λιγότερο από τον Καρατζαφέρη. Τι συζητάτε τώρα;
Αυτό δείχνει και την σοβαρότητα τους και το πέρασμα τους στην κοινωνία.
Μην κοιτάτε οι ψευτοκουλτουριάρηδες των καναλιών ασχολούνται μαζί τους.....
Δημοσίευση σχολίου