Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Δηλώσεις Μπερνς πριν αναχωρήσει σήμερα, από τις ΗΠΑ για Αθήνα.

«Πηγαίνω στην Ελλάδα για να ακούσω την άποψη της κυβέρνησης. Επιθυμώ να ακούσω τη θέση του πρωθυπουργού και της υπουργού των Εξωτερικών. Θα τους ακούσω πολύ προσεκτικά. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση για την ένταξη της "Μακεδονίας"*. Η απόφαση θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τότε».

Οποιαδήποτε απόφαση για το όνομα θα ληφθεί από το ΝΑΤΟ και την χώρα που θα υποβάλει αίτηση. Αλλά, δεν υπάρχει απόφαση.

Yποστηρίζουμε την ένταξη της Κροατίας, αλλά δεν έχουμε ακόμα ανακοινώσει την υποστήριξή μας για την ένταξη της Αλβανίας και "Μακεδονίας"*. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Δεν θυμάμαι ποτέ να ήταν καλύτερες οι σχέσεις μας, με την Ελλάδα.

Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Έχω μεγάλη εκτίμηση και στον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρώ προσωπική φιλία. Δεν έχω ο,τιδήποτε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, το ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στο Κόσοβο. Υπήρχε διαφορά απόψεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Τώρα, οι κυβερνήσεις μας βλέπουν με το ίδιο μάτι όλα σχεδόν τα μεγάλα θέματα και εργαζόμαστε πολύ καλά μαζί.

Στο θέμα του Κυπριακού, χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει η προσπάθεια για να επιλυθεί το Κυπριακό. Προτίθεμαι να επισκεφθώ την Κύπρο αυτό τον χρόνο, και πιστεύω ότι θα βρεθώ εκεί μετά το καλοκαίρι»

*δεν χρησιμοποίησε τον όρο FYROM, αλλά "Μακεδονία".

.......state department

Δεν υπάρχουν σχόλια: