Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Στην Αθήνα σήμερα ο Νίκολας Μπερνς, στα Τίρανα αύριο ο Μπους.

Ιδιαίτερης διπλωματικής σημασίας χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα επειδή αυτή πραγματοποιείται την ίδια σχεδόν στιγμή που ξεκινά η επίσκεψη-περιοδεία Μπους στα Βαλκάνια (σήμερα ο Μπους βρίσκεται στη Ρώμη και αύριο το πρωί θα βρίσκεται στα Τίρανα).

Η ατζέντα του υφΥΠΕΞ ΗΠΑ περιλαμβάνει θέματα βαλκανικού ενδιαφέροντος που αφορούν και την Ελλάδα(Σκόπια-Κόσσοβο). Κοινώς ο Μπερνς θα προσπαθήσει να καθησυχάσει και τον Πρωθυπουργό και τη Ντόρα Μπακογιάννη για τη στάση που θα κρατήσει ο Μπους στο θέμα κυρίως των Σκοπίων.

Στο θέμα του Κόσοβο η Ντόρα Μπακογιάννη αντιτίθεται στα αφυκτικά άμεσα χρονοδιαγράμματα που προωθεί η αμερικάνικη διπλωματία και είναι υπέρ συναινετικής λύσης. Ίσως αμβλυνθούν οι διπλωματικές διαφορές με την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα "visa waiver"(απαλλαγή ταξιδιωτικής βίζας για τους Έλληνες πολίτες).

Αύριο το πρωί, ο Μπερνς θα έχει δείπνο εργασίας με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τη Δευτέρα συναντάται με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τη Δευτέρα, θα μιλήσει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο Ινστιτούτο Καραμανλή, και αργότερα θα μιλήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ επί τη ευκαιρία της 60ής επετείου του Σχεδίου Μάρσαλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: