Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Πνέει άνεμος ελευθερίας και ανανέωσης στην Ελλάδα.

Κάνουν τη διαφορά

Πάνω από 3.000 νέοι και νέες διαδήλωσαν χθες Κυριακή έξω από τη Βουλή για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Καθόλου άσχημα γι’ αυτή την περίοδο ανάπαυλας και διακοπών. Πρόκειται για ένα νέο κίνημα που έχει δύο χαρακτηριστικά:

-Αναπτύσσεται την ώρα που οι δυο μεγάλες παρατάξεις εξουσίας, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση εν όψει των διαγραφόμενων πολιτικών εξελίξεων. Καβγαδίζουν και χορεύουν σκληρό πολιτικό ροκ.

-Υπερβαίνει από τη φύση του τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακώματα των κομμάτων. Οι νέοι επικοινώνησαν μεταξύ τους αυθορμήτως, με SMS, χωρίς να υπάρξει μια κεντρική καθοδήγηση, και διοργάνωσαν τη χθεσινή συγκέντρωση.

Η πρωτοβουλία αυτή αποπνέι μια φρεσκάδα. Δείχνει ότι οι νέοι δεν είναι απολιτίκ, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Ούτε αδιάφοροι και άχρωμοι, όπως λένε άλλοι. Αντιθέτως, είναι τολμηροί, θαρραλέοι, έχουν άποψη και βγαίνουν μπροστά από τους πολιτικούς σχηματισμούς, τους οποίους προσπερνούν. Οπως προσπερνούν διάφορες κινήσεις της Αριστεράς. Επίσης, βγάζουν προς τα έξω μια γνήσια αγωνία για το μέλλον. Καλό θα είναι τα κόμματα, η κοινωνία των πολιτών, οι αναλυτές, όλοι όσοι μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, να προβληματιστούν. Και τούτο διότι οι αυτόνομες κινήσεις νέων οι οποίοι δεν θέλουν να μπαίνουν κομματικά καπέλα στις αγωνίες τους και τις εκδηλώσεις τους άρχισαν σιγά σιγά να πολλαπλασιάζονται. Τα παιδιά θέλουν να αλλάξουν το γήπεδο. Από το γήπεδο της κοκορομαχίας πάνε στο γήπεδο των blogs, των mails και του διαδικτυακού πολιτικού διαλόγου. Προσεγγίζουν την πολιτική με τους δικούς τους όρους. Βομβαρδίζουν τον κ. Καραμανλή με e-mails στην ιστοσελίδα του, κρατούν αποστάσεις από την αντιπολίτευση, κατεβαίνουν στους δρόμους, κάνουν εν τέλει τη διαφορά.

Αυτή η γενιά της ανανέωσης μας δείχνει ότι πνέει άνεμος ελευθερίας και ανανέωσης στην Ελλάδα.

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

και να δεις οτι οι επομενες επαναστασεις θα αρχισουν απο εδω μεσα...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Σχετικά με την "επαναστατικότητα" των νέων σήμερα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Συχνά έχουν παρατηρηθεί τέτοιες μαζικές διαμαρτυρίες για κάποια συγκεκριμένα ζητήματα αλλά τα "κινήματα" αυτά ξεφουσκώνουν γρήγορα δυστυχώς.
Δε θέλουμε να έχουμε "αυθόρμητο" κίνημα για τις πυρκαγιές, "αυθόρμητο" κίνημα εναντίον του πολέμου, "αυθόρμητο" κίνημα υπέρ των ομοφυλόφιλων κλπ..
Αν θέλουμε μια πραγματικά αγωνιζόμενη νεολαία αυτή πρέπει να είνα μαζική και με σαφείς διεκδικήσεις. Ο πόλεμος, η φτώχια, η καταστροφή του περιβάλλοντος,τα προβλήματα στην παιδεία, οι κοινωνικές διακρίσεις κλπ είναι όλα συνέπειες ενός πράγματος, του καπιταλισμού.
Αν εμείς παλεύουμε ξεκoμμένα σήμερα μόνο για τις φωτιές και τον επόμενο μήνα για τις υπανάπτυκτες χώρες κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά.
Το νεολαιίστικο κίνημα χρειάζεται προσανατολισμό και συνέχεια για να δυναμώσει και να κάνει "ζημιά".
Αυτά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν επικροτώ την τελευταία διαδήλωση ή ότι δεν συμμετείχα σε αυτή.

Δανάη

Υ.Γ. Πολύ ενδιαφέρον το blog!