Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Το κίνημα των bloggers για την Πάρνηθα

Οι φωτιές που κατέκαψαν μεγάλο μέρος από τους πνεύμονες πρασίνου άναψαν τη σπίθα της ευαισθητοποίησης των διαδικτυακών ακτιβιστών

του ΜΑΡΙΟΥ ΡΟΖΑΚΟΥ

«Δεν πρέπει πια να περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Το θέμα της αναδάσωσης της Πάρνηθας είναι μόνο δικό μας και πρέπει να το παλέψουμε με τα χέρια μας και με το Ιντερνετ». Το σχόλιο αυτό ανήκει σε ανώνυμο σχολιαστή του ιστολογίου «Αναδάσωση» (http://anadasosi.blogspot.com) και αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις σκέψεις χιλιάδων πολιτών οι οποίοι, αγανακτισμένοι από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, επιχειρούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της Πάρνηθας και των άλλων δασικών περιοχών που επλήγησαν. Σύμμαχός τους το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και τα κινητά τηλέφωνα.

Ενα γραπτό μήνυμα (SMS) που καλεί σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή την προσεχή Κυριακή διαδόθηκε αστραπιαία τις τελευταίες δύο ημέρες από κινητό σε κινητό και στη συνέχεια από e-mail σε e-mail. Χρήστης του Indymedia (http://athens.indymedia.org) που το έλαβε γράφει χαρακτηριστικά: «Το παρακάτω είναι ένα μήνυμα που έλαβα τηλεφωνικά από μια φίλη, η οποία το έλαβε από μια δική της φίλη και πάει λέγοντας... Αγνοώ την αφετηρία του κι ούτε έχει σημασία. Από πεποίθηση δεν πιστεύω ότι μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τη Βουλή, αλλά εξακολουθώ πάντα να πιστεύω στη δραστηριοποίηση της κοινωνίας από τα κάτω και στους δρόμους...». Το μήνυμα έχει ως εξής: «Κυριακη 8 Ιούλη, ώρα 7 το απόγευμα. Ολοι έξω από τη Βούλη. Απαίτησε την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες απαίτησε δράση τώρα. Μην μείνεις άπραγος αυτή τη φορα. Προώθησε αυτό το μήνυμα σε όσους πιο πολλούσ μπορεις και κατέβα στους δρόμους στην πιο μαζική συγκέντρωση για το περιβάλλον».

Μέσα σε πέντε ημέρες γράφτηκαν πάνω από 500 κείμενα στα ελληνόφωνα ιστολόγια μόνο για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα και άλλα 115 για την ανάγκη αναδάσωσης. «Η μυρωδιά του καμένου έχει ποτίσει για τα καλά την καρδιά και την τσιμεντούπολή μας. Κάναμε ένα ακόμη τεράστιο βήμα προς τα πίσω για την ποιότητα ζωής που προσδοκάμε», σχολιάζει ο ιστολόγος κ. Χάρης Καλλέργης (http://kallergisharis.wordpress.com).

H αναδάσωση στα blogs
Την περασμένη Παρασκευή δημιουργήθηκε το blog «Αναδάσωση», με στόχο να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να δημιουργήσει μια πρωτοβουλία αναδάσωσης στις πληγείσες περιοχές. Στο διάστημα αυτό έχει δεχθεί πάνω από 3.800 επισκέψεις. Παράλληλα πρωτοβουλία για online διαμαρτυρία έχει ξεκινήσει από το ιστολόγιο «Αθήνα - Οδηγός Επιβίωσης» (http://manosnik.blogspot.com/2007/06/blog-post_30.html), που προτρέπει τους χρήστες του Ιντερνετ να στείλουν μαζικά την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή σε πολιτικούς και άλλους φορείς ένα e-mail το οποίο καυτηριάζει τις τεράστιες ελλείψεις στην προστασία των δασών. Οπως δήλωσε στον ΕΤ ο δημιουργός του blog Μάνος, η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων «είναι προϊόν κοινής ευαισθησίας και αγανάκτησης, και όχι προσωπικής ανάδειξης… Πρόκειται για χιονοστιβάδα και είναι συγκινητική η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση».

5 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειδατε που τελικα η νεα πολιτικη δυναμη στη χωρα ειναι αυτη των blogs???

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ..
ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ..
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΛΕΕΙ,ΟΤΙ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΑΚ ΟΟΥΤ ΣΤΗΝ
ΔΕΗ,ΚΑΙ ΚΑΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ,ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ..

ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΜΕ,
ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥΣ..

ΚΑΧΡΙΜΑΚΗΣ

Ανώνυμος είπε...

καψτε ολα τα γαλαζια δαση,
το δασος ειναι οπως το ομολογο..
γαλαζιο και επικινδυνο..
καψτε τα γαλαζια δαση για να
μην μπορει η δεξια να αναπνευση,
να σκασει,και να γλυτωσουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΒΡΩΜΟΔΕΞΙΟΙ ΘΑ ΣΑΣ
ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ..
ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ 1000 ΦΩΤΙΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

ΛΑΛΙΩΤΗΣ-ΒΑΘΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΣΟΚΙΑ,
ΕΑΝ ΠΥΡΠΟΛΗΣΕΤΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ
ΓΑΠ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.