Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Τα μικρά κοινωνικά κινήματα που ξεκίνησαν από την μπλογκόσφαιρα.

http://G700.blogspot.com

Αντιγράφοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την Ιταλία, οι G700 κατόρθωσαν μέσα από το blog τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ευαισθητοποιήσουν Μέσα Ενημέρωσης και τους πολίτες γύρω από το θέμα της επισφαλούς εργασίας. «Η νέα γενιά πρέπει να αφυπνιστεί, να αναπτύξει άμεσα τους δικούς της κοινωνικούς στόχους και να αποκτήσει διακριτή ιστορική και πολιτική ταυτότητα. Η «χρυσή» γενιά των μεσηλίκων, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική και την οικονομία, έχοντας συσσωρεύσει τεράστια προνόμια σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες και την εθνική της προσφορά, σύντομα θα αρχίσει να αποσύρεται» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο εναρκτήριο μήνυμά τους οι G700 που γνωρίζουν εκπληκτική απήχηση στο Διαδίκτυο και πρόσφατα έγιναν είδηση στο Reuters. Από τα τέλη Φεβρουαρίου ώς σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 40.000 επισκέψεις.

http://katageliess.blogspot.com/

Εκκολαπτόμενο ανοιχτό μπλογκ καταγγελιών που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο. Ο καθένας μπορεί να εγγραφεί και να δημοσιεύσει τα καταναλωτικά του παράπονα ή να δημοσιεύσει την καταγγελία του.

http://www.bloggersrepublic.net/

Στον πόλεμο του Κοσόβου, όσα δεν πέτυχε ο σερβικός στρατός προσπαθώντας να αμυνθεί από τους βομβαρδισμούς των νατοϊκών δυνάμεων, πέτυχαν οι Σέρβοι γραφίστες. Υιοθετώντας τον στόχο ως σύμβολό τους και φτιάχνοντας γραφικές παραστάσεις που διαδήλωναν τη διαμαρτυρία τους για τον πόλεμο κατάφεραν να ενημερώσουν και να συγκινήσουν τους πολίτες του κόσμου. Η «δημοκρατία των bloggers» είναι άλλη μια νέα πλην φιλόδοξη προσπάθεια Ελλήνων bloggers και γραφιστών που σκοπεύει να τραβήξει τα βλέμματα μας το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τη σύσταση μιας δημιουργικής ομάδας που οργανώνει καμπάνιες με γραφικές παραστάσεις προκειμένου να μιλήσει για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί στον εικαστικό κορμό οποιουδήποτε κινήματος ξεκινήσει από το Διαδίκτυο.

http://www.digitalrights.gr/

Το digital rights είναι ένα wiki, δηλαδή ένα ανοιχτό κείμενο που διαμορφώνεται από τους επισκέπτες του. Φτιάχτηκε από bloggers που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν μια διακήρυξη-διεκδικητικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου. Το μανιφέστο τους (που είναι ακόμα υπό ανοιχτή διαβούλευση με όλους) καταπιάνεται με ζητήματα όπως η ελευθερία της έκφρασης on line, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, η διαφάνεια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα πνευματικά δικαιώματα κ.ά.

http://yiothesies.blogspot.com/

Στο site αυτό αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία κάποιων bloggers προκειμένου να αλλάξει ο σκληρός νόμος περί υιοθεσιών.

Εχει συγκεντρώσει ήδη πολλά σχόλια αλλά και υπογραφές.

http://streetpanthers.blogspot.com/

Οι πάνθηρες των δρόμων δεν ξεκίνησαν από το Internet. Είναι μια παρέα από τη Θεσσαλονίκη που κολλάει αυτοκόλλητα με γαϊδάρους σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Στα blogs όμως βρήκε ακροατήριο και έναν αποτελεσματικό τρόπο διάδοσης των ιδεών της και των αυτοκόλλητών της.

http://www.podilatistas.blogspot.com/

άγνωστο αν ξεκίνησαν στο Διαδίκτυο ή βρέθηκαν εκεί, όμως οι Ποδηλατίστας όπως και οι πάνθηρες των δρόμων έχουν βρει εκεί κοινό για τα αιτήματά τους.

http://ergasia.blogspot.com/

Φτιαγμένο από ανέργους ή επισφαλώς εργαζομένους και αφιερωμένο στην εργασία, αυτό το blog λειτουργεί σαν χώρος καταγγελιών και αλληλοενημέρωσης_______Ματθαίος Τσιμιτάκης________Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: