Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Τα ερτζιανά στο internet

Το podcasting εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια. «Πατέρας» του θεωρείται ο Ανταμ Κάρι, πρώην video jockey στο μουσικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV, ο οποίος μαζί με τον Ντέιβ Γουίνερ δημιούργησε το πρόγραμμα iPodder. Η διάδοσή του ήταν ραγδαία. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 6.000.000 άνθρωποι έχουν κατεβάσει «εκπομπές» από τον Κυβερνοχώρο.

Στην Ελλάδα το πρώτο podcast που εμφανίστηκε ήταν το vrypan|net|radio τον Ιανουάριο του 2005. Δημιουργός του ο Παναγιώτης Βρυώνης, σύμβουλος σήμερα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα τεχνολογίας. «Αποφάσισα να κάνω τις πρώτες μου εκπομπές κυρίως ως πείραμα. Ηταν Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2004, όταν άρχισα να το σκέφτομαι -η ιδέα του podcasting ουσιαστικά είχε πρωτοξεκινήσει πριν από 4-5 μήνες από τον Κάρι», λέει ο ίδιος στον ΕΤ.

Επιχειρώντας μια σύγκριση με τα διαδικτυακά ημερολόγια (blogs), σημειώνει: «Το γραπτό κείμενο έχει τα δυνατά του σημεία, αλλά έχει και τις αδυναμίες του. Το πλεονέκτημα του προφορικού λόγου είναι ότι μπορείς να πεις πολλά πράγματα, να μιλάς για μία ώρα και κάποιος που δεν θα διάβαζε ένα κείμενο για μία ώρα να σε ακούσει. Επιπλέον, με το podcast έχεις την δυνατότητα να βρίσκεις τον ακροατή σου σε στιγμές που δεν είναι μπροστά στον υπολογιστή του. Εγώ ακούω podcasts από το iPod μου στον ηλεκτρικό, καθώς πηγαίνω το πρωί στη δουλειά και γυρνάω το βράδυ... Ή όταν κάνω δουλειές στο σπίτι ή (όχι πολύ συχνά τελευταία...) βγαίνω για τρέξιμο. Με τον καιρό προέκυψαν και πράγματα που δεν τα είχα φανταστεί. Για παράδειγμα, μου έστειλαν σχόλια ακροατές που είναι τυφλοί. Για αυτούς το podcasting είναι μία πολύ καλύτερη μορφή ιντερνετικού περιεχομένου από το γραπτό».

Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που αξιοποίησε την τεχνολογία του podcasting, δημιουργώντας το PASOK Web Radio, όπου φιλοξενούνται όλες οι δηλώσεις στελεχών του. ΡΟΖΑΚΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: