Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Πήρε φωτιά το κίνημα των bloggers.

«Ηρθε η ώρα για πράξεις, ήρθε η ώρα για αναδάσωση»
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Ενα νέο κίνημα πετιέται μέσα από την ευαισθητοποίηση μερικών ανθρώπων. Μια συνεχής εγρήγορση, που επιτέλους βγήκε στην επιφάνεια.
Χιλιάδες μηνύματα, που βομβαρδίζουν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, έχουν ένα στόχο, να δείξουν ότι η πυρκαγιά στην Πάρνηθα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ηρθε η ώρα για πράξεις -φωνάζουν- ήρθε η ώρα για αναδάσωση.

Κανείς δεν ξέρει από πού ή ποιον άρχισε όλη αυτή η κινητοποίηση. Ξεκίνησαν πρώτα τα μπλογκς ή μήπως τα μηνύματα στο κινητό; Ηταν η διαμαρτυρία την Κυριακή 8 Ιουλίου έξω από τη Βουλή ή μήπως το «Αθήνα - Οδηγός Επιβίωσης» (manosnik.blogspot.com), που πρότεινε τη μαζική αποστολή e-mail με κοινό περιεχόμενο προς υπουργεία, πολιτικά κόμματα, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες κ.λπ.;

Ο αρχικός αποστολέας του μηνύματος, το οποίο καλεί κάθε παραλήπτη να απαιτήσει την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων σε μια μαζική συγκέντρωση για το περιβάλλον, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος. Οι περισσότεροι το προτιμούν να μείνει έτσι. Ισως για να μη χαθεί η αρχική «μαγεία». Αλλωστε, αυτός ο αυθορμητισμός είναι που έσπρωξε κάθε παραλήπτη να προωθήσει το μήνυμα και στους υπόλοιπους.
[.............]
Οι πολίτες είναι εδώ

«Μίλησε κανείς για αδράνεια των πολιτών και για απουσία της κοινωνίας πολιτών; Για κρίση της πολιτικής και για αποστασιοποίηση από την πολιτική;», αναρωτιέται και προσθέτει: «Σε πολλές από τις κρίσιμες, μικρές και μεγάλες μάχες των τελευταίων ετών, δείχνουν οι πολίτες ότι είναι εδώ. Τα παραδοσιακά μέσα της πολιτικής δράσης είναι εκείνα που έχουν απαξιωθεί, ενώ ένα χάσμα ορθώνεται μεταξύ της θεσμοποιημένης πολιτικής και των διαδικασιών αυτοοργάνωσης των πολιτών. Η πολιτική των πολιτικών έχει υπερβολικά αναλωθεί σε συμβολική δράση, η οποία πια δεν εμπνέει την κοινωνία, ενώ η πολιτική των κινητοποιήσιμων και αυτοοργανώσιμων πολιτών επιζητεί υλική πολιτική, με προσωπική συμβολή και ευθύνη και απτά αποτελέσματα».

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν φωνή στον κόσμο άμεσα και αποτελεσματικά, υπογραμμίζει η Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η κοινωνία και η τεχνολογία αλληλοεπιδρούν και διαμορφώνουν η μία την άλλη. Κάτι που άρχισε σαν αγαθό πολυτελείας πέρασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».
[..........]

Δεν υπάρχουν σχόλια: