Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Φακέλωμα εισερχομένων-εξερχομένων από κάθε Ευρωπαϊκή χώρα προτείνει ο Επίτροπος Φράνκο Φρατίνι.

Ο επίτροπος της ΕΕ υπεύθυνος για τη Δικαιοσύνη Φράνκο Φρατίνι προτείνει στα 27 κράτη μέλη της Ένωσης τη δημιουργία εθνικών κέντρων πληροφοριών και τη συγκρότηση βάσεων δεδομένων όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων φτάνουν στην επικράτειά της κάθε χώρας.

Με το μέτρο αυτό πιστεύει ότι θα καταπολεμηθεί η τρομοκρατία εφόσον η άντληση των πληροφοριών σχεδιαστεί στα πρότυπα της πολιτικής που ήδη εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Ο Φράνκο Φρατίνι υποστηρίζει ότι «οι περισσότερες από τις τρομοκρατικές συνωμοσίες έγιναν από φανατικούς νέους που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και έχουν κάνει τα ταξίδια τους προς άλλα μέρη του κόσμου».

Οι προτεινόμενες βάσεις δεδομένων θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και θα διασταυρώνουν και ανταλλάσουν τα στοιχεία τους online.Οι ΗΠΑ από το 2003 ζητούν την μεταβίβαση των δεδομένων που έχουν συλλέξει Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα, στην ΕΕ, αποφασίστηκε να διατηρούνται για 15 χρόνια προσωπικά δεδομένα κάθε επιβάτη που φτάνει στο έδαφός κάθε Ευρωπαϊκής χώρας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας, αριθμός τηλεφώνου ή πιστωτικής κάρτας και διαδρομή. Τα στοιχεία δίνονται από τις αεροπορικές εταιρείες στις αμερικανικές αρχές 72 ώρες πριν από την απογείωση του αεροσκάφους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βασίλη Κωστή,
Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως
Προσωπάρχη,
Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κηφισίας 1-3, Αμπελόκηποι, 11523 Αθήνα, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 7812 από 14 Νοεμβρίου 2007 έγγραφό της προς τη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών, σας έθεσε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τα αρχεία των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων του Υπουργείου, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται κατά τρόπο που παραβιάζει τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 «περί προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Σαν διευθυντής της Διεύθυνσης που τηρεί τους φακέλους των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συλλογή πληροφοριών, με τον τρόπο που γίνεται στο σύστημα των φακέλων της Διεύθυνσής σας, παραβιάζει όλες ανεξαιρέτως τις διατάξεις του Νόμου 2472/1997 που επιβάλλουν ότι η πληροφορία που συλλέγεται πρέπει να είναι:

α. «Σύμφωνη με τους ορισμούς του νόμου» (και δεν είναι όταν το Συμβούλιο Επικρατείας σας έχει απαγορεύσει ρητά να χρησιμοποιείτε «παρωχημένου χρόνου πληροφορίες» με τις αποφάσεις του ΣτΕ 2023/2003, 73/2005, 3554/2006, 3556/2006, 2307/2008 και 2308/2008, τις οποίες η «σκληρή» διπλωματική ηγεσία του Υπουργείου σας αγνοεί συστηματικά).

β. «Ακριβής» (και δεν είναι ακριβής, όταν ενώ στο φύλλο ποιότητας του κρινόμενου υπάλληλου υπάρχει η μνεία του συντάκτου «έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων», μεταφέρεται από τον Εισηγητή του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου στην από 10.7.2006 εισήγησή του ως «δεν έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων», και για την πράξη του αυτή ο Εισηγητής επιβραβεύεται με το να τοποθετείται ως Πρέσβης σε αξιόλογη χώρα, απόστασης από την Ελλάδα μιας ώρας με το αεροπλάνο.

γ. «Ενημερωμένη». Και δεν λέγεται «ενημερωμένη» η πληροφορία όταν αναφέρει ότι « ο κρινόμενος,.. το 1980 δεν είχε αναγράψει στο απουσιολόγιο την απουσία του (μακαρίτη) Αναστάσιου Σακελλαρίου», και η πληροφορία αυτή –που ούτως ή άλλως αποδείχτηκε ανακριβής - τηρείται μέχρι το 2008, επειδή όπως έλεγε ο παλιός προσωπάρχης «δεν υπάρχει νόμος που να μας λέει πώς θα βγει αυτή η μνεία από το φάκελο».

Γνωρίζετε καλά ότι η «σκληρή ομάδα» διπλωματών που έφερε βαρέως την απόφαση 2023/2003 του ΣτΕ (που δεν δεχόταν απαρχαιωμένες πληροφορίες στους φακέλους των υπαλλήλων), συνέταξε και μεθόδευσε το Νόμο 3566/2007 «περί Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» ο οποίος περιέχει διάταξη τελείως αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ 2023/2003, 73/2005, 3554/2006, 3556/2006, 2307/2008 και 2308/2008 (Άρθρο «Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξή του, από την ημερομηνία διορισμού του»). Η παραπάνω «σκληρή ομάδα» ανώτατων διπλωματών που δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα στη συγκρότηση μιας πολιτικής για τα Σκόπια, εκτός από το βέτο, και δεν έχουν προβλέψει κανένα σενάριο για την περίπτωση που τα Σκόπια ,παρόλα τα βέτο εμμείνουν, στη σημερινή θέση τους μέχρις ότου αναγνωριστούν ως Μακεδονία από όλα ανεξαιρέτως, πλην Ελλάδος, τα κράτη του ΟΗΕ, γνωρίζουν πολύ καλά από κρυμμένη αλληλογραφία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (έγγραφό της υπ’ αριθ. πρωτ. 170 από 11-01-2007) ότι όποιες διατάξεις και να ψηφίζει περί του αντιθέτου το Υπουργείο Εξωτερικών, αυτές είναι ανίσχυρες αφού υπερισχύει ο ειδικός νόμος 2472/1997 που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και βασίζεται σε υπερνομοθετικής ισχύος κοινοτική οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα.

Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Κωστή ότι η ύπαρξη αυτών των διατάξεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών (που τελικά ψηφίστηκε ως νόμος 3566/2007) προκάλεσε λυσσαλέα αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της 10ης Μαϊου 2007 στη Βουλή, και ανάγκασε τελικά το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Καταλαβαίνετε λοιπόν κύριε Βασίλη Κωστή, ότι το να απαντήσετε στο έγγραφο υπ’ αριθ. πρωτ. 7812 από 14 Νοεμβρίου 2007 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στα λοιπά έγγραφα που σας έχει στείλει η Αρχή για το ίδιο θέμα και έχουν μείνει αναπάντητα, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό, για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, για το δικαίωμα των πολιτών να μην φακελώνονται από κριτές που είχαν βάλει πριν από 30 χρόνια την μνεία «έκατσε μύγα στη μύτη του» ή «δεν καταλαβαίνει όταν του μιλάς», αφού μάλιστα υπάρχουν στον 21ο αιώνα διατάξεις σε νόμους όπως στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών όπου μπορεί κάποιος να κριθεί σε μια μέρα «ανεπαρκής» από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να έχει καν το δικαίωμα της ακροάσεως και να απολυθεί, και χωρίς να έχει δικαίωμα παρέμβασης ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Είναι γνωστό ότι αντίθετοι στο να απαντήσετε στο έγγραφο υπ’ αριθ. πρωτ. 7812 από 14 Νοεμβρίου 2007 είναι ο ειδικός πρέσβης σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών ειδικός «σε θέματα ελληνοτουρκικού διαλόγου και γάμου ομοφυλοφίλων σε Πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα», και ο ειδικός «σε θέματα ρουλέτας, μπακαρά, σεμέν ντε φέρ και σκληρού πόκερ».

Κύριε Βασίλη Κωστή,
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που καλλιεργεί το νοσηρό αυταρχικό κλίμα των ανώτερων διπλωματών στο Υπουργείο Εξωτερικών, το δίκιο και η αλήθεια δεν θα αργήσουν να λάμψουν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επιληφθεί του θέματος της παραβίασης των βασικών δικαιωμάτων όπως της πρόσβασης στη δικαιοσύνη αφού θα αντιληφθεί σύμφωνα με την υπάρχουσα νομολογία του ότι δεν ένα υπαλληλικό θέμα, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει καν έννοια δικαιοσύνης για τον πολίτη, όταν η Διοίκηση δείχνει τέτοια περιφρόνηση στις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων (π.χ. ΣτΕ 2023/2003, 73/2005, 3554/2006, 3556/2006, 2307/2008 και 2308/2008). Θα βγούν αποφάσεις, όσο και να αργήσουν που θα έχουν ένα πολιτικό κόστος για την Υπουργό Εξωτερικών.

Κύριε Βασίλη Κωστή,
Στη σημερινή παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων στο θέμα της συλλογής και χρήσης πληροφοριών, θα υπάρξει και θέμα κίνησης διαδικασίας του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, εκτός αν η Υπουργός έχει καλύψει τα νώτα της και δεν σας έχει δώσει καμία γραπτή οδηγία για να παραβείτε το καθήκον σας. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα κληθείτε να δώσετε λόγο τόσο εσείς όσο και όλοι όσοι διαχειρίζονται κατά παράνομο τρόπο τους φακέλους των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και τις συναφείς πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτούς. Η δικαιοσύνη δεν θα δείξει οίκτο στα στελέχη της διοίκησης που θα πληρώσουν το λογαριασμό, όπως δείχνει και η κατεύθυνση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

Κύριε Βασίλη Κωστή, αγνοείστε τι σας λέει ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αγνοήστε τι λέει η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αυτοί έφτασαν να βγάλουν γνωμοδότηση ότι η λίμνη Βισθωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου). Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε στην Αρχή και δεν μπορείτε να καλύπτεστε από την όποια περί του αντιθέτου γνωμοδότηση.

Είστε ένα λαμπρό στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών. Εσείς έχετε προσφέρει πολλά στην Υπηρεσία. Σας χρωστάει η Υπηρεσία και δεν της χρωστάτε.

Κάντε το καθήκον σας κύριε Βασίλη Κωστή. Αν φοβάστε το περιβάλλον σας, φτιάξτε την απάντησή σας χειρόγραφα, μην βάλετε αριθμό πρωτοκόλλου ή βάλτε ένα φανταστικό (το έχουμε κάνει αυτό όλοι στο στρατό), υπογράψτε την απάντησή σας, βάλτε την σε ένα φάκελο Business mail και κάντε μια βόλτα από το Γραφείο σας μέχρι τη γωνία Ακαδημίας και Βουκουρεστίου. Εκεί ρίξτε το φάκελο μέσα στο κουτί «BUSINESS MAIL –ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ». Αυτό είναι.

Θα γυρίσετε με τη συνείδησή σας ήσυχη. Θα έχετε δώσει μεγαλύτερη αξία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Θα την βγάλετε από μία Αρχή που κυνηγάει τους θυρωρούς πολυκατοικιών (που βγάζουν παράνομα τους λογαριασμούς κοινοχρήστων έχω από την εξώπορτα ενώ πρέπει να τους βάζουν μέσα για να μη θίγουν τα προσωπικά δεδομένα των κακοπληρωτών). Θα την κάνετε εγγυητή των δικαιωμάτων του πολίτη, που θα ξημερώσει σε ένα πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων του που κατοχυρώνονται τυπικά από το Σύνταγμα, αλλά χρειάζονται και ανθρώπινη παρεμβολή για υλοποιηθούν στην πράξη.

tags: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΦΑΚΕΛΟΙ, ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ΦΑΚΕΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, Ν.2472/1997, ΣΤ1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΚΡΙΒΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ, ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΠΡΕΣΒΗΣ, ΦΑΚΕΛΟΣ, ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ, ΣΚΟΠΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΒΕΤΟ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΟΗΕ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΩΝ, ΡΟΥΛΕΤΑ, ΜΠΑΚΑΡΑΣ, ΣΕΜΕΝ ΝΤΕ ΦΕΡ, ΠΟΚΕΡ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΑΡΘΡΟ 6, ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΒΙΣΘΩΝΙΔΑ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.