Δευτέρα 28 Μαΐου 2007

Αλλος ιδρώνει, άλλος τσεπώνει!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Ελληνες αγρότες καρπώνονται, κατά μέσον όρο, μόνο το 29% της μέσης οικογενειακής δαπάνης για είδη διατροφής και το υπόλοιπο 71% πάει στις τσέπες των διαφόρων «μεσαζόντων». Αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ μικρότερο για τον μικρομεσαίο αγρότη, δεδομένου ότι υπάρχουν και στη χώρα μας, μεγαλοπαραγωγοί που παίρνουν τη «μερίδα του λέοντος».

Οπερ σημαίνει ότι από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για τη διατροφή του, ένα πολύ μικρό ποσοστό πάει στον παραγωγό.

Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την τεράστια «ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή που πουλάει τα προϊόντα του ο παραγωγός και σ' αυτήν που τα αγοράζει ο καταναλωτής. Και ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Το στάρι ο παραγωγός το πουλάει 0,15 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει το ψωμί 1,30 ευρώ.
  • Το ρύζι από 0,20 λεπτά φτάνει στα 1,20 ευρώ. Το κρασί από 0,45 λεπτά, στα 3,5 ευρώ. Τα φασολάκια από 0,70 στα 2,40.
  • Τα κολοκύθια από 0,30 λεπτά στα 1,20 ευρώ. Οι ελιές από 1,40 στα 5 ευρώ.
  • Τα μήλα από 0,35 στα 1,20. Το φρέσκο γάλα από 0,32 στα 1,20. Τα ψάρια γ΄ κατηγορίας από 2,20 στα 7 ευρώ.

Σε όλα αυτά τα είδη και πολλά άλλα το κέρδος των «ενδιάμεσων» ξεκινάει από 300% και φτάνει μέχρι και 100%...

Και μετά απ' όλα αυτά τι κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ; Στηρίζει την ΚΑΠ και την πολιτική ακόμα μεγαλύτερου ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και την ενίσχυση των καπιταλιστών στην αγροτική οικονομία.

10 σχόλια:

S G είπε...

"Το στάρι ο παραγωγός το πουλάει 0,15 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει το ψωμί 1,30 ευρώ."

καλα τι ειδους πατατα ηταν αυτη? σαν να λεμε, την αμμο την πληρωνουμε 0 ευρω αλλα το μικροτσιπ (που εχει πυριτιο, δηλαδη βασικα αμμο) το πληρωνουμε 100 ευρω!

και αν οι ενδιαμεσοι βγαζουν τετοια απιστευτα κερδη, γιατι δεν γινομαστε ολοι μας μεσαζοντες? μηπως κατι δεν παει καλα με τα νουμερα?

"τι κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ; Στηρίζει την ΚΑΠ και την πολιτική ακόμα μεγαλύτερου ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών"

αυτο ηταν αστειακι τωρα? αν καταργηθει η ΚΑΠ, το εισοδημα των Ελληνων αγροτων θα παθει μια τρομερη καθιζηση...

Ανώνυμος είπε...

Το ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές είναι βέβαιο.

Θεωρείται αυταπόδεικτο στις γεωργικές περιοχές, όπου γνωρίζουν πόσο πουλούν και από την άλλη βλέπουν στα κανάλια πόσο διατίθενται στην αγορά.

Οσο για την ΚΑΠ θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά την άποψη τους εκφράζουν και δεν μπορεί να είναι σεβαστή, έστω και μη αποδεκτή...

Ανώνυμος είπε...

Ο αγρότης έχει μείνει μόνος του και απροστάτευτος. Ο άναρχος καπιταλισμός ρουφά τον κόπο και τη σοδειά του αγρότη. Βέβαια και ο αγρότης υποχρεούται να προσαρμοστεί στα νέα παγκόσμια δεδομένα καιόχι να επιμένει «σε αυτό που έμαθε». Αν αυτό που έμαθε δεν φέρνει κέρδος τότε πρέπει να γίνει ευέλικτος και να το εγκαταλείψει και να το αντικαταστήσει. Αλλά τόσα χρόνια μάθαμε τονκόσμο στις επιδοτήσεις αντί να του καλλιεργήσουμε το πνεύμα ανταγωνισμού και νέων καλλιεργειών.

S G είπε...

"Το ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές είναι βέβαιο.

Θεωρείται αυταπόδεικτο στις γεωργικές περιοχές, όπου γνωρίζουν πόσο πουλούν και από την άλλη βλέπουν στα κανάλια πόσο διατίθενται στην αγορά."

παμε παλι: φυσικα υπαρχουν διαφορες αφου δεν προκειται για το ιδιο προϊον (θεωρια γενικης ισορροπιας, μαθημα πρωτο). Ενα κουκι σημερα στην αθηνα δεν ειναι το ιδιο με ενα κουκι σημερα στην πατρα ή αυριο στην αθηνα κοκ

Απο τον παραγωγο στο τραπεζι εχουμε μεταφορικα προς τις πολεις, αποθηκευτικα, μεταφορα απο χονδρικη σε λιανικη, κοστος διαφημισης, ενοικια σουπερμαρκετ κτλ κτλ κτλ

Αν θελουμε να μειωθει η ψαλιδα, το κολπο ειναι απλο: μειωση του ενδιαμεσου κοστους με βελτιωση δρομων, δημιουργια νεων αποθηκευτικων κεντρων (στα οποια πασχει η Αθηνα), περιορισμο της γραφειοκρατιας κτλ κτλ

Ανώνυμος είπε...

Καλά εντάξει...

Το κόστος μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής και πώλησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής.

Όσο για το κόστος διαφήμισης για τα κουκιά, τα αγγούρια, τις τομάτες,κλπ, καλύτερα μην το σχολιάσω.
Οι υποδομές στον τομέα των μεταφορών και αυτές είναι σήμερα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Πολλά δε προϊόντα ταξιδεύουν με πλοία (όπως από Κρήτη) σύγχρονα και γρήγορα.

Και δεν μπορεί σήμερα το Αυστριακό για παράδειγμα γάλα που πουλά αλυσίδα να είναι τόσο φτηνό όταν έρχεται από εκεί που έρχεται και το Ελληνικό να είναι πανάκριβο. Και μην μιλήσουμε για ποιότητα. Οχι για κανένα άλλο λόγο αλλά πολλά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα Ελληνικής παραγωγής (ή τυποποίησης) παράγονται με εισαγόμενο...

Να λογικευτούμε και να ψάξουμε για ουσιαστικά επιχειρήματα (αν πραγματικά υπάρχουν) αντί να μας φταίει ο ανάδρομος Ερμής και η συζυγία Κρόνου - Ποσειδώνα...

ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ: Κόστος καλλιέργειας όπως μηχανήματα, εργατικά, λιπάσματα, φυσικές καταστροφές, μη αναμενόμενη παραγωγή, δύσκολες συνθήκες εργασίας, ακόμα και ενοίκια.

Αναρωτιέμαι γιατί όλοι σηκώθηκαν και έφυγαν από την επαρχία και πήγαν στο κέντρο. Μήπως για καλύτερες συνθήκες ζωής, εργασίας, προοπτικές;

Γιατί δεν γυρίζουν στα χωριά τους, να ασχοληθούν ξανά με καλλιέργειες και να έχουν και υψηλότερο εισόδημα;

Ας μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, ειδικά αν δεν έχουμε σχέση με το αντικείμενο...

S G είπε...

"Το κόστος μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής και πώλησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής."

πολυ πιθανο ειδικα οταν μιλαμε για αποθηκευση στην πολη (που εχει τεραστια ενοικια σε σχεση με την υπαιθρο), εξοδα σταθμισμενα με το σχετικο ρισκο κτλ

"Όσο για το κόστος διαφήμισης για τα κουκιά, τα αγγούρια, τις τομάτες,κλπ, καλύτερα μην το σχολιάσω."

καλο το αστειακι αλλα εγω μιλησα για το κοστος διαφημισης των σουπερμαρκετ, οχι των κουκιων.

"Οι υποδομές στον τομέα των μεταφορών και αυτές είναι σήμερα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο."

γουστα ειναι αυτα, εγω θεωρω οτι οι δρομοι ειναι οι χειροτεροι στην ΕΕ15 και η μεταφορικη αγορα τρομερα κλειστη.

"δεν μπορεί σήμερα το Αυστριακό για παράδειγμα γάλα που πουλά αλυσίδα να είναι τόσο φτηνό όταν έρχεται από εκεί που έρχεται και το Ελληνικό να είναι πανάκριβο."

γιατι οχι, θα ειναι το μονο προϊον στο οποιο η Ελλαδα ειναι μη ανταγωνιστικη? το γαλα ειναι φτηνο στην Γερμανια, οι τοματες πχ στην Ελλαδα, δεν ειναι κατι παραλογο.

"να ψάξουμε για ουσιαστικά επιχειρήματα (αν πραγματικά υπάρχουν) αντί να μας φταίει ο ανάδρομος Ερμής και η συζυγία Κρόνου - Ποσειδώνα..."

δεν γνωριζα οτι για σενα τα τυπικα οικονομικα επιχειρηματα ειναι αστρολογια. ισως ξερεις κατι που δεν ξερω. αλλα δεν βλεπω να προτεινεις καποια εξηγηση εκτος απο το να μιλας αοριστα για καποιους "κακους μεσαζοντες"

"Αναρωτιέμαι γιατί όλοι σηκώθηκαν και έφυγαν από την επαρχία και πήγαν στο κέντρο. Μήπως για καλύτερες συνθήκες ζωής, εργασίας, προοπτικές;"

αυτο τωρα τι σχεση εχει με την συζητηση? ειπα οτι ενας αγροτης βγαζει περισσοτερο απο εναν αστο? βγαζει λιγοτερα και παραγει ομως εντυπωσιακα λιγοτερο (προφανως επιδοτειται λοιπον απο καποιους ηλιθιους Γερμανους που δεν ξερουν τι να κανουν τα ευρω τους).

"Ας μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, ειδικά αν δεν έχουμε σχέση με το αντικείμενο..."

το συμπερασμα σου οτι δεν εχω σχεση με το αντικειμενο ειναι μαλλον η αυθαιρεσια εδω περα (δεν ειναι δυσκολο να το δεις, δυο κλικ δρομος). Εκτος αν εννοεις οτι δεν ειμαι αγροτης (που ισχυει αλλα ειναι νομιζω εντελως ασχετο με το θεμα).

Ανώνυμος είπε...

Εννοούσα αγρότης. Για κάποιους που κατάγονται από αγροτική οικογένεια και γνωρίζουν καλά και τα προβλήματα, αλλά και το πως ο κόπος τους συχνά αγοράζεται εξευτελιστικά φτηνά, το να ακούει από την τηλεόραση τα ανάλογα προϊόντα να πωλούνται πανάκριβα τον εξοργίζει.
Αυτό δεν μπορείς να το κατανοήσεις, αν δεν το βιώνεις.
Δεν σε γνωρίζω οπότε και δεν μπορώ να σε μέμφομαι για πράγματα που μπορεί να είσαι ακόμα και ειδικός.
Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψεις επειδή ζω καθημερινά κάποιες καταστάσεις να διαφωνήσω με την προσέγγιση του, όσο καλόπιστη και αν είναι αυτή.
Δεν με εκφράζει ιδεολογικά το ΚΚΕ αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσω με κάποια υπαρκτά γεγονότα.

Ανώνυμος είπε...

Επισκεύτηκα εκ των υστέρων την σελίδα σου όπου διαπίστωσα την ειδίκευση σου στα οικονομικά.

Σαφώς και οι γνώσεις μου στο αντικείμενο δεν μπορούν να συγκριθούν (και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν είμαι τελειόφοιτος λυκείου). Πιστεύω όμως να δέχεσαι τα συμπεράσματα που έχω αντλήσει από την προσωπική μου εμπειρία και το περιβάλλον που γενικότερα κινούμαι. Εμπειρίες που αν τις αποδεχθείς ως πιθανές, τότε ίσως να φανούν χρήσιμες και σε σένα, αν προσπαθήσεις μέσα από την ανάλογη έρευνα να διαπιστώσεις αν ευσταθούν.

Παράδειγμα: Επικοινώνησε με κάποιο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων και διαπίστωσε σε τιμές πωλούνται. Ρώτησε για το κόστος μεταφοράς και δες με τι κοστολόγιο μπαίνουν στην αποθήκη του χονδρεμπόρου ή της αλυσίδας (που υποτίθεται είναι και κατά κύριο λόγο φθηνότερη από ένα συνοικιακό κατάστημα).

Δες που και πως κατανέμεται αυτό το κόστος όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε πρακτικό και μετά βγάλε τα συμπεράσματα σου.

Νομίζω πάντως ότι παρά το ενδιαφέρον της αυτή η κουβέντα δεν θα καταλήξει κάπου. Εγώ το βλέπω από την πλευρά του παραγωγού με μια σχετικά καλή γνώση αυτής της αγοράς και εσύ από την θεωρητική σκοπιά μιας πιο οργανωμένης και ομαλής αγοράς, ίσως και εκτός Ελληνικών συνόρων...

S G είπε...

"πως ο κόπος τους συχνά αγοράζεται εξευτελιστικά φτηνά, το να ακούει από την τηλεόραση τα ανάλογα προϊόντα να πωλούνται πανάκριβα τον εξοργίζει."

η οργη δεν ειναι υποκαστατο της αναγκης σοβαρης επιχειρηματολογιας με βαση σωστα δεδομενα.

δεν ζητειται καμμια αυθεντια εδω περα, απλα λιγη σοβαρη δουλεια.
η μεθοδος ειναι να αναλυουμε ψυχραιμα τι συμβαινει, τι φταιει και πως μπορει να αλλαξει.

Στο θεμα της ελληνικης γεωργιας, πολλα λαθη γινονται απο τους ιδιους τους αγροτες, που βεβαια χαϊδευονται ηλιθιωδως τοσα χρονια απο τις κυβερνησεις. δεν μπορω να καταλαβω πως πχ η Ελλαδα ειναι πατος στην παραγωγη βιολογικων προιοντων στην ΕΕ οταν καλα καλα δεν εχουμε μαζικη γεωργια, ολα τα προιοντα μας ειναι ουσιαστικα ημι-βιολογικα!

παρομοιως, αν οντως η διαφορα τιμων απο τον παραγωγο στις πολεις ειναι παραλογη, γιατι δεν οργανωνονται οι παραγωγοι να πουλανε κατευθειαν σε σουπερ μαρκετ? δεν υπαρχει εδω καμμια ευθυνη απο την μερια των αγροτων? (πχ εχω ακουσει κατι απιστευτες ιστοριες ξεροκεφαλιας)

Ανώνυμος είπε...

Οι ευθύνες σαφώς και υπάρχουν. Και αυτό γιατί ως γνωστόν οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις υπήρξαν κατά κύριο λόγο φυτώρια σκανδάλων (με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις).

Παρά την ένταξη στην ΕΟΚ, σήμερα λίγα έχουν αλλάξει.

Ο μεγαλύτερος γεωργικός πληθυσμός θεωρεί για παράδειγμα την επιδότηση, συμπλήρωμα του εισοδήματος του και όχι ενίσχυση της προσπάθειας για βελτίωση και επένδυση σε νέες τεχνολογίες.

26 χρόνια μετά τα πράγματα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε και τα λεφτά δεν θα ρέουν ασταμάτητα...

Τα όσα αρνητικά μπορούν να αναφερθούν, δεν αναιρούν την μεγάλη διαφορά στις τιμές...